Wat is mediteren en hoe doe je dat? (5 tips) - Online ontspannen

Wat is mediteren? hoe doe je dat?

mediteren

Wat is mediteren?

Mediteren is eigenlijk heel simpel. We maken het alleen vaak moeilijker dan nodig is.

Tijdens meditatie neem je even een moment om tot rust te komen en niet mee te gaan in de gedachte die in je hoofd rondgaan.

Gedachtes komen continue op, we zien gebeurtenissen hebben daar gedachten bij en leggen verbanden tussen verschillende gedachtes, gebeurtenissen en gevoelens. En dat is iets heel moois en ook super handig! Je hoeft met mediteren je gedachtes niet uit te zetten of te onderdrukken, dat kan ook helemaal niet. Denken is een natuurlijk proces..

Een moment van rust

Net als ik, zul jij vast soms ook weleens moe worden van alles wat je denkt, aan staan en alert zijn. Misschien kijk je dan series / films, ga je keihard sporten of heb je andere methodes gevonden om jezelf af te leiden.  Niks mis mee natuurlijk, maar tijdens al deze activiteiten komt er nog steeds nieuwe informatie en impulsen in je brein. Die je ook allemaal weer moet verwerken en je niet altijd echt het gevoel van rust geven.

Met mediteren neem je de tijd om waar te nemen zonder oordeel en train je juist om je aandacht op 1 punt te richten. Dit zorg ervoor dat de stroom van gedachte uiteindelijk minder wordt en dat je niet meer constant meegaat met die stroom.

Klinkt goed hé?

Mediteren in 5 stappen

Hoe mediteer je?

Er zijn veel verschillende vormen en meditatie technieken die voorkomen uit allerlei tradities. Je kunt dus ook  verschillende manieren proberen en kijken wat het beste past bij jou. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met deze 5 stappen.

Mediteren in 5 stappen

1.

Ga zitten (of liggen als je dat liever wilt) zorg dat je comfortabel zit met je rug recht. Let erop dat je gemakkelijk kan blijven zitten en niet inzakt. Als het nodig is kun je jezelf ondersteunen met (meditatie)kussens.

2.

Zet een timer. Gewoon op je telefoon of als je een lief belletje wilt aan het eind van je meditatie kun je de meditatieapp Insighttimer gebruiken. (beste meditatieapp by far!)  Kies een tijd om mee te beginnen. 5 minuutjes is een prima start!

3.

Adem een keer diep in en uit en ontspan de spieren in je gezicht en ontspan je schouders.

4.

Wordt je bewust van je zintuigen. Van alle geluiden, van de geuren, alles wat je voelt aan je huid en in je lichaam.

5.

Observeer dat je gedachtes opkomen (dat doen ze namelijk bijna altijd en helemaal vanzelf) Laat je gedachtes komen en ook weer gaan. Net als je ademhaling.

mediteren

Mediteren moeilijk?

Mediteren is niet moeilijk. Maar zodra je stil gaat zitten en dat niet vaak doet, zullen je gedachten alle ruimte willen vullen. Dit is volledig normaal en betekent niet dat je niet goed bezig bent.  Mensen geven vaak op met mediteren omdat ze niet direct het resultaat ervaren van stilte, zen, vredigheid etc.

Voor mediteren is het belangrijkste en misschien ook wel de grootste uitdaging om je verwachtingen los te laten. Je neemt juist even een moment om te zijn met wat er IS. En soms zijn dat veel gedachtes, andere keren minder. Iets fout doen kan dus eigenlijk niet, je bent gewoon aan het oefenen om je aandacht te sturen en je verwachtingen los te laten. 

Hoe vaak moet ik mediteren?

Regelmatig mediteren (bijv. Dagelijks 5 minuutjes) heeft enorm veel voordelen. Soms ervaar je die al direct tijdens de meditatie, maar de meeste ervaar je juist gedurende de rest van je dag.

Een van de grootste voordelen van meditatie is dat het je weerbaarder maakt. Door regelmatig te mediteren, kan je beter omgaan met tegenslagen en verassingen in je leven. Als je beter om kan gaan met alle down in het leven voel je je vanzelf zelfverzekerder en gelukkiger!

Natuurlijk heeft meditatie nog veel meer voordelen. Wil je daar meer over weten? Lees hier 10 voordelen van meditatie

Zoeken

Hi, ik ben Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching op reis in zichzelf.

Author: Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching naar meer rust en energie.

1 reactie op “Wat is mediteren? hoe doe je dat?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online ontspannen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders