Voordelen van meditatie, 10 redenen om te mediteren - Online ontspannen

10 voordelen van meditatie

voordelen van mediteren

Regelmatig mediteren heeft veel voordelen, zowel fysiek als mentaal. Veel mensen hebben meditatie al geprobeerd, oefenen af en toe of zweren bij dagelijkse meditatie. Geen wonder dat iedereen elkaar probeert te overtuigen van de wonderen van meditatie.

Meditatie is alleen helemaal niet iets wonderlijks en geeft ook zeker niet altijd een wonderbaarlijk gevoel van ultieme bliss en innerlijke rust. Sorry dat ik deze bubbel even doe barsten, maar veel mensen stoppen omdat ze hele bijzondere ervaringen verwachten en wanneer dat niet zo is denken dat ze verkeerd mediteren.

Super zonde! Want je loopt hierdoor enorm veel voordelen mis!

Regelmatig mediteren geeft je namelijk veel voordelen op de lange termijn hieronder geef ik je 10 voordelen die ik zelf ervaar door meditatie

 

1. Weerbaarheid

Elke dag is anders. We ervaren allemaal hoogtepunten en ook tegenslagen. Door meditatie leer ik dat alles veranderlijk is. Mijn gedachte komt en gaat en gevoelens komen en gaan. Bij tegenslag voel ik dat ook dat moment komt en uiteindelijk weer zal gaan. Ik snap beter dat ik door mijn gedachten mijn ervaring nog zwaarder kan maken. Ik kan mijn gedachten inzetten om mezelf iets minder te belasten, door te denken ‘ook dit moment gaat weer voorbij’.

 

2. Positiviteit

Omdat ik weerbaarder ben voor tegenslagen, en ook weerbaarder ben tegen mijn eigen negatieve gedachten, kan ik makkelijker ruimte maken voor positiviteit. Ik weet dat ik mijn aandacht kan sturen en dus zelf kan kiezen om me op de positieve dingen te richten.

3. Concentratie

Door te mediteren train je je concentratie. Je oefent met op 1 ding focussen en alle afleidingen te observeren en niet in mee te gaan. Ik kan me beter concentreren op de taken die ik wil doen en kan afleidingen weerstaan.

 

4. Bewust waarnemen

In mijn meditaties gebruik ik vaak mijn aandacht om waar te nemen wat er is. Precies zoals het is. Dus alles wat ik zie, hoor, ruik, proef en voel.  Dit zorgt ervoor dat ik ook in het dagelijks leven met mijn aandacht meer aanwezig ben bij wat ik waarneem dan alles wat ik ervan denk. Ik ben vaker in het hier en nu en krijg daardoor minder stress.

 

5. Minder stress

Door in het hier en nu te zijn ben ik niet bezig met gedachtes en ervaar ik minder stress. Dat komt omdat het grootste deel van onze gedachtes gaan over het verleden of de toekomst. In beide kun je geen invloed uitoefenen. Vaak denken we dat wel en ervaren we druk om te presteren, schuldgevoelens  en schaamte over wat er is gebeurd en door die onmacht ben je stressgevoelig. Meer in het nu zijn maakt je weerbaarder voor stress.Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste mijn meditaties en updates over cursussen en evenementen.
Geen spam natuurlijk, we houden je inbox zennn…
6. Meer zelfvertrouwen

Als tiener was ik onwijs onzeker. Ik keek naar de wereld om me heen en wilde heel graag geaccepteerd worden en ‘erbij horen’ Ik had geen idee van wat mijn eigen kracht en werkelijke ik was. Me t meditatie heb ik ervaren dat ik niet mijn gedachten ben en dat hoe ik me naar de wereld uit een projectie is van hoe is alles interpreteer. Totaal niet objectief dus. Ik heb geleerd om meer te vertrouwen in mijzelf, in dat geen waarmee ik alles waarneem. Wat anderen denken en doen kan ik ook meer van een afstandje bekijken. Het zegt niets over mij.

 

7. Minder angst

Ook mijn angsten kan ik door mediteren beter zien als iets wat mijn brein gemaakt heeft en niet altijd realistisch is, vrijwel nooit om eerlijk te zijn. Ik noem het liever vrees.  Vrees leeft in de toekomst en in het verleden. In wat als, en in vervelende gebeurtenissen en  trauma’s
In onze maatschappij is er vrij weinig gevaar waar je direct angst voor beleefd. Angst helpt je vluchten als er gevaar is. Vrees houdt je gevangen in je hoofd.

 

8. Beter slapen

Ik slaap beter omdat ik minder pieker. Gedachten kunnen zoveel onrust maken. Natuurlijk gebeurt dat bij mij ook nog weleens, als ik er echt van wakker lig, luister ik geleide meditaties om me te helpen te ontspannen en in slaap te vallen. Dat vind ik een van de grote voordelen van meditatie, dat je het eigenlijk voor alles in kan zetten.

9. Meer tijd/ Minder stress

Ik heb meer tijd als ik mediteer. Dat is natuurlijk een beetje vaag, elke dag heeft toch maar 24 uur? Tijd is iets wat je beleeft en in je beleving steeds anders. Een minuut wachten lijkt bijvoorbeeld veel langer dan een minuut in een gezellig gesprek.
Als ik een tijdje niet mediteer (die momenten komen ook voor) dan ben ik vaker gehaast, sneller afgeleid en minder productief. Door meditatie kan ik makkelijker in mijn hoofd scheiden wat nuttig is en wat afleidend is en ervaar ik veel meer tijd om te doen wat ik wil doen. Daarbij ben ik vaker met mijn aandacht in het nu en ervaar ik minder stress. Stress komt namelijk voort uit gedachtes over verleden of toekomst.

 

10. Betere relatie(s)

In eerste instantie heb ik een betere relatie met mijzelf gekregen door meditatie en yoga. Ik voel beter wat mijn kernwaardes zijn en waar ik onrustig van wordt. Dat kan ik nu ook makkelijker aangeven in relaties met anderen. Ik laat mensen niet snel meer over grenzen gaan (af en toe gebeurt het nog, i’m still learning) en ik voel volledig respect voor waar een ander staat. Communiceren gaat ook veel makkelijker als je hoofd niet op hol slaat met gedachten en oordelen.

 

Wetenschappelijk onderzoek naar meditatie

Tot zover een greep uit de voordelen die ik ervaar. Natuurlijk is er ook heel veel onderzoek gedaan naar de werking van meditatie. Wil je weten welke conclusies de wetenschap trekt? Lees de wetenschappelijke bewezen effecten van meditatie

Beginnen met mediteren?

Wil je graag beginnen met mediteren maar weet je niet hoe? lees hier mijn 5 tips voor beginners

Welke voordelen ervaar jij tijdens of na je meditatie? Laat hieronder je reactie achter

Zoeken

Hi, ik ben Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching op reis in zichzelf.

Author: Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching naar meer rust en energie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online ontspannen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders