10 meditatie technieken (kies wat bij je past) - Online ontspannen

10 Meditatie technieken (ontdek wat bij jou past)

meditatie technieken

Kies de meditatie techniek die bij jouw past!

Er is niet 1 juiste manier van mediteren en ook niet 1 echt originele vorm. Meditatie bestaat al duizenden jaren en is door verschillende tradities en culturen gevormd en verspreid. Misschien mediteer jij al lang en misschien ben je pas net begonnen met mediteren. Ik kan het iedereen aanraden om te experimenteren met verschillende vormen van meditatie en dan vooral te beginnen met datgene waar je enthousiast van wordt en wat je het meest aanspreekt.

Ready?! Hier komen 10 meditatie vormen die je kunt proberen.

1. Mindfulness Meditatie

Mindfulness meditatie betekent vooral ervaren wat er in het nu is. Zonder oordeel en zonder iets te willen veranderen. Veel mensen die in aanraking komen met meditatie beginnen met deze vorm. Je observeert je gedachten en sensaties als een toeschouwer, je laat alles komen en gaan en bent met je aandacht aanwezig bij hoe het nu is. Je kunt veel geleide meditaties vinden die je helpen om met je aandacht in het nu te komen door op deze manier te observeren wat er IS.

2. Ademmeditatie

Zoals je al wel kunt raden is deze techniek gefocust op het waarnemen van de ademhaling. Je ademhaling is altijd in het hier en nu. Je kan niet in de toekomst ademen en ook niet in het verleden. Door je aandacht op je adem te vestigen ben je meer aanwezig in het huidige moment. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt toepassen.  Je kunt je aandacht focussen op de sensatie van de ademhaling. Hoe het voelt langs je neusvleugels of lippen als je in- en uitademt. is de lucht warmer of kouder, waar voel je de adem? In de buik, ribben, flanken en of de borst? Voor meer ontspanning wordt vaak aangeraden om je ademhaling te laten zakken naar je buikgebied. Je kunt ook focussen op de ademhaling tellen. Bijv 4 tellen in en 8 tellen uit. Of in totaal 20-30-40 of meer ademhalingen.
Als je afgeleid raakt begin je gewoon opnieuw, het gaat om de weg, niet de prestatie.

3. Kaarsmeditatie

Een andere meditatietechniek die veel beoefent wordt is de meditatie met een kaars. In deze meditatie wat ook wel objectmeditatie wordt genoemd, breng je al je aandacht naar de vlam van een kaars. De meditatie wordt in donkere ruimte beoefent, zonder andere afleidende lichten of apparatuur. Je volgt de vloeiende bewegingen van de vlam van de kaars en kan daardoor in meditatieve staat raken. Vuur is, net als water, een natuurlijk element en kan heel rustgevend zijn om volledig op te focussen.

4. Metta meditatie (loving kindness, compassie) 

Gedurende Metta meditatie richten we ons op het gevoel van compassie. Er zijn verschillende stappen in deze meditatie, waarin sommige beginnen met compassie voor zichzelf. van daaruit verspreid je liefde en vredige gevoelens naar buiten toe. Er wordt in gedachte liefde en vrede gestuurd naar de mensen die je liefhebt, de mensen die je uitdagen, de mensen in je omgeving, iedereen in je provincie, het land waar je in woont, continent en uiteindelijk over de hele wereld of universum. Dit doe je geleidelijk aan in kleine stapjes en je gaat alleen verder als je voelt dat je liefde en compassie vrij kan stromen.

5. Japa meditatie / mantra meditatie

Japa of mantra is de meditatie techniek van herhaling. Je kiest een mantra, een woord of zin, waar je aandacht op wilt richten. Vervolgens kun je met een rozenkrans ook wel mala genoemd, je herhalingen ‘tellen’. Je kan een mantra kiezen die je mooi vind, maar je kunt er ook een zelf bedenken als een soort affirmatie. Door deze zin/ mantra vaak te herhalen kun je in een soort trance raken en wanneer je ene affirmatie gebruikt kun je je oude (negatieve) overtuigingen ombuigen.

6. Wandel meditatie

Mediteren hoef je niet perse zittend te doen. Je kunt ook staand of wandelend mediteren. Misschien klinkt het als een ver van je bed show, met blote voeten in het zand of gras, dat kan natuurlijk, maar hoeft zeker niet. Met een wandelmeditatie ga je bewust wandelen zonder naar een bestemming te gaan. Je brengt je aandacht volledig naar je voeten en hoe je met je voeten de grond raakt. Je kunt gewoon voor je kijken en zelfs door de stad lopen, en toch met je aandacht bij je voeten en benen zijn. Voel hoe je hele lichaam meewerkt als je simpelweg wandelt. Je kunt ook ademhaling en wandelen combineren. Onderzoek maar eens hoeveel stappen je inademing duurt en hoeveel stappen je doet over het uitademen. Wat is jouw ideale ritme?

7. Chakra meditatie 

In verschillende oosterse geneeswijze kijkt men niet alleen naar het fysieke lichaam, maar ook naar ons emotionele en energetische lichaam. In Indiase gebruiken ze de term chakra voor een energiecentrum in het lichaam. Volgens de yogatraditie hebben we 7 grote energetische centra die van ons staartbeen tot de kruin verdeeld zijn over de wervelkolom. Chakra meditatie is een meditatie techniek waarin je met je aandacht langs deze verschillende energiepunten gaat. Je kunt hierbij kleuren, visualiseren, klank gebruiken en verschillende emoties ervaren.

8. Vipassana

Vipassana is een oude meditatie techniek waarin je focust op de verbinding tussen lichaam en geest. Tijdens de meditatie wordt je steeds opnieuw bewust van je fysieke gewaarwordingen en hoe deze in contact staan met de geest. Je fysieke ervaringen beïnvloeden je geestelijke ervaring. Bij vipassana meditatie maak je ene reis van zelfontdekking en zelfreflectie met als doel om overbodige mentale belemmeringen te verzachten en meer vredelievend te zijn. Vipassana meditatie wordt in retraites aangeboden waarin je 10 dagen volledig committeert en deze techniek je wordt aangeleerd.

9. Zen meditatie 

Zen meditatie is wat lastig uit te leggen, omdat het woord zen geen vertaling heeft. Je kunt er ook geen woorden aangeven, dus allen omschrijvingen die worden gemaakt zitten er sowieso naast. Zen komt neer op het ervaren van het moment zonder intentie. Gewoon Zijn en doen, zonder dieperliggende betekenis. Voor de meditatie ga je stil zitten. ademen. Het enige wat je doet is zitten om te zitten. Er is niets wat je hoeft te volbrengen, geen prestatie die je hoeft te leveren. Alleen de realisatie dat alles is. Dat je onderdeel bent van alles wat er is, onderdeel van het Universum en een met het universum. Je bent al perfect.

10. Geleide meditatie/ visualisatie 

Veel mensen mediteren door middel van geleide meditaties. Een stem begeleid je en geeft je instructies op waar je je aandacht op kunt richten. Je neemt zelf waar wat er gebeurt. Tijdens geleide meditatie kunnen verschillende technieken worden toegepast, waaronder visualisatie. Je wordt gevraagd om in je gedachte naar een plek te gaan om bepaalde dingen voor te stellen. Deze kunnen als metafoor staan voor obstakels in het dagelijks leven of gewoon als moment van ontspanning. Het leuke eraan is dat de hersenen geen onderscheid maken tussen wat je visualiseert of wat je echt ziet. Je lichaam reageert er altijd op.

 

Welke meditatie techniek ga jij als eerste uit proberen?

Zoeken

Hi, ik ben Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching op reis in zichzelf.

Author: Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching naar meer rust en energie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online ontspannen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders