4 tips bij Stress door tijdsdruk - Online ontspannen

4 tips bij Stress door tijdsdruk

stress tijdsdruk

Wil je van alles tegelijk doen en raak je gestrest van de tijdsdruk?stress door tijdsdruk

Tijd is een van de grootste stressfactoren. We ervaren te weinig tijd. We haasten onszelf dagelijks met onze activiteiten, plannen super strak in en ervaren zelf druk om voor een bepaalde leeftijd dingen bereikt te hebben. We zijn vergeten dat tijd relatief is.

JA we weten allemaal dat er 60 seconden in een minuut zitten en 60 minuten in een uur. Maar hoe jij die tijd beleeft is op elk moment anders.  Dat maakt tijd relatief, het wordt beinvloed door jou beleving. Wanneer je in de vrieskou zonder jas op een bus moet wachten is 5 minuten ineens heel lang. Terwijl 5 minuten op het leukste feestje of ‘sochtends in je bed als een seconde voorbij lijkt te vliegen.

Hoe jij omgaat met je beleving van tijd heeft grote invloed op je stress gehalte. Soms hebben we 1 uur tijd, en willen we 10 dingen in dat uur doen. Maar als je heel de tijd denkt aan ik moet dit allemaal nog doen in 1 uur tijd kun je het nooit efficiënt afwerken. Je bent met je aandacht namelijk ook bezig met die andere 9 dingen die nog gedaan moeten worden.

Een groot deel kun je natuurlijk ondervangen door gewoonweg beter en realistischer te plannen. Maar we hebben allemaal wel van die dagen dat de agenda simpelweg vol zit en je het naar je hoofd kan laten stijgen. Tja iedereen plant weleens slecht.

1. Verander je mindset.

Ik ga juist iets rustig doen. Alles staat op alert, mijn hoofd tolt en ik kies ervoor om iets te gaan doen wat juist rustig is en waar ik geen tijdsdruk op leg.  Door tijd op een andere manier te beleven verander je jouw perceptie van tijd. Je hoeft geen uren te niksen, maar gewoon 5 minuten naar buiten gaan, rustig op de wc zitten (ja ik deed dat soms zelfs gehaast, of stelde het uit) En ik neem de tijd totdat ik merk dat ik me rustiger voel.Time you enjoy wasting, was not wasted

-John Lennon-

2. Selfcare

selfcare

Juist wanneer ik gestrest dreig te raken wil ik goed voor mezelf zorgen. Uit voorzorg.

Vaak doen we dit pas later, alleen in het weekend bijvoorbeeld waardoor je week/werk een nachtmerrie lijkt.

Of als het al te laat is en we ons ziek of opgebrand voelen.

Ik maak naast mijn to do lijst ook een lijst met dingen die ik voor mezelf wil doen. Zodra ik gestrest raak pak ik daar iets van en doe ik dat eerst. . (nu kan ik dat makkelijk zeggen want ik werk zelfstandig) maar ook als je op kantoor werkt kun je even naar buiten gaan of misschien een extra pauze nemen. Je doet dit als preventie. Selfcare is iets wat je doet op lange termijn, niet alleen als het al te laat is.

 

3. Planning

Eigen tijd

Ik plan eerst mijn vrije momenten in voor de hele week. Op die momenten komen absoluut geen afspraken. Ik hou ze open voor wat zich aandient in het moment. Ook houd ik altijd 1 dag helemaal vrij. Dat is mijn dag. Waarin ik dingen doe voor mezelf die ik leuk vind. Soms spreek ik wel af, maar altijd last-minute en als ik er blijer van wordt

Ruimer plannen

Ik overschatte mezelf nog weleens. “oh, dat kan ik wel in een uurtje, en dan doe ik dat er na nog even, en tussendoor bel ik dan nog even met..” Dit ging helemaal fout natuurlijk. Ik liep achter de feiten aan en raakte super gestrest en dingen kwamen nooit af. Daardoor voelde ik steeds tijdsdruk. Nu plan ik alles ruim. Ik laat meer ruimte tussen afspraken in en geniet van de momenten waarop het dan stil is. Maar meestal sluit alles precies aan, maar dan op een fijne manier in plaats van gehaast.

 

4. Communiceren en bijsturen

Geef aan wanneer je denkt dat iets niet lukt. Zeg dat je meer tijd nodig hebt. Wees eerlijker naar jezelf en de mensen om je heen. Kijk goed naar welke verwachtingen iemand anders van je heeft en of je daaraan kan voldoen. Nog belangrijker, kijk naar je eigen verwachtingen en bepaal of ze realistisch zijn. Of misschien toch te hoog liggen.

 

Genieten van tijd

Tijd is zoiets moois, het is zonde als we ons erdoor bedrukt voelen. Ons geleefd voelen van moment naar moment zonder te genieten en tijd te nemen voor onszelf.

Het leven gaat gewoon verder, ga bewust om met de tijd die je gegeven is. Geniet meer van leegte in je agenda en dan kan je ook meer ruimte maken in je hoofd.

Zoeken

Hi, ik ben Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching op reis in zichzelf.

Author: Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching naar meer rust en energie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online ontspannen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders