8 wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie - Online ontspannen

Wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie

wetenschap meditatie

Dat mediteren goed voor je is heb je misschien wel ervaren, maar is dit slechts omdat je dat denkt en gelooft of zijn er ook wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie?

Er zijn inmiddels onwijs veel onderzoeken gedaan naar de connectie tussen lichaam en geest en op wat voor effecten mediteren zou werkelijk heeft. Ik ben geen onderzoeker, maar hou ervan als de wetenschap laat zien wat ik van binnen al geloof en ervaar.

1. Verbeterde concentratie

Tijdens mediteren oefen je om je te concentreren, logisch dus dat daardoor ook je concentratie en focus beter wordt.  Inmiddels is er aangetoond dat meditatie (mindfulness meditatie) afdwalen in gedachte kan doen afnemen en dat je beter wordt in het oplossen van problemen 

Het heeft ook effect op de lange termijn, want verschillende onderzoeken tonen aan dat deconcentratie nog tot 5 jaar na de training verbeterd is.

2. Helpt tegen stress

 

Dit is natuurlijk waar iedereen het over heeft, meditatie als oplossing voor het verminderen van stress. Studies tonen aan dat je door meditatie sneller fysiek en mentaal hersteld van stress en stressvolle situaties.
Wat ik heel bijzonder vind is dat er kan worden waargenomen dat de ontstekingsreactie in een stressvolle situatie minder wordt bij mensen die al langere tijd mediteren.

verder kunnen ze ook zien dat er minder activiteit is in de amygdala en de frontaalkwab. Beide gebieden helpen ons om minder sterk te reageren op stress en er sneller van te herstellen

 

3. Verminderd angst

Naast stress hebben ook veel mensen last van angst of paniek(aanvallen) gelukkig kan meditatie ene steentje bijdragen aan het verminderen van angst.

In de fMRI scans bij een onderzoek van de universiteit van Harvard werd duidelijk dat de amygdala (deel in de hersenen verantwoordelijk met name angst en stress respons) minder actief was bij mensen die meditatie beoefenen dan mensen die geen meditatie beoefenen.

 

meditatie4. Verlaagt je bloeddruk

 

Dit onderzoek laat zien dat door transcendentie meditatie hoge bloeddruk verlaagt kan worden. Een te hoge bloeddruk verhoogd je kans op hart en vaatziekten en komt vaak voor bij mensen die veel stress ervaren.

 

 

5. Beter omgaan met pijn

We weten inmiddels wel dat pijn ook voor iedereen verschillend is. We hebben tenslotte allemaal een verschillende pijngrens. Pijn is enorm fascinerend en houd onderzoekers ook al jaren bezig. Inmiddels is dan ook aangetoond dat door meditatie met een focus op de ademhaling de ervaring van pijn verminderd kan worden. Mensen die vaak Vipassana meditatie beoefenen hebben minder weerstand tegen wat zich aandient in het moment. En daarmee dus ook pijn.Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste mijn meditaties en updates over cursussen en evenementen.
Geen spam natuurlijk, we houden je inbox zennn…
6. Beter omgaan met emoties

Na 8 weken dagelijks 20 minuten te mediteren (met een focus op de ademhaling) is er waargenomen dat meer samenhang is tussen de gebieden in de hersenen die actief worden bij de emoties; boos, blij, verdriet en ontspanning. De emoties wijken minder van elkaar af en er is minder afkeer tegen de emoties. Dit betekent dat emoties beter verwerkt kunnen worden en dat je minder in 1 emotie blijft hangen.

 

7. Verhoogt je weerstand

Niet alleen ben je mentaal weerbaarder door regelmatig te mediteren, ook fysiek wordt je weerstand groter als je regelmatig meditatie beoefent. Dit onderzoek laat zien dat na een training in meditatie en er meer immunoglobuline (antistoffen) in het lichaam aanwezig zijn.

 

8. Beter slapen

 

Je wordt dus rustig van mediteren, kan beter omgaan met stress en emoties, maar ga je er ook beter van slapen?

Ja dus!  Er is een onderzoek gedaan bij 49 mensen die moeite hadden met slapen. De helft van de groep deed een mindfulness training, de andere helft een slaap training. De training duurde bij beide groepen 2 uur per week voor 6 weken lang. Na deze 6 weken hadden de mensen in de groep die mindfulness training hadden gevolg minder slapeloosheid, waren minder vermoeid en gaven aan ook minder depressief te zijn dan de andere testgroep.

 

Ben je overtuigd?

Wil je na al deze voordelen zelf ook eens mediteren? Hier lees je mijn 5 tips voor beginners. 

Zoeken

Hi, ik ben Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching op reis in zichzelf.

Author: Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching naar meer rust en energie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online ontspannen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders