Meditatie bij de Tandarts

tandarts meditatie

Omgaan met pijn en angst voor de tandarts.

 

Een tijd geleden was mijn gebit er niet al te best aan toe. tijdens het reizen heb ik tandarts bezoeken vermeden en inmiddels had ik al een tijdje last. Mijn angst voor de tandarts was groter dan de wil om er mee te dealen, dus mijn uitstelgedrag had de overhand.

Tot ik mij realiseerde dat ik de tools binnen handbereik had om om te gaan met een tandarts bezoek. Ik weet ten slotte hoe ik om kan gaan met angst en hoe ik meditatie kan gebruiken om pijn te verminderen.

Ik besloot om te gaan. Als test naar mezelf en om te doen wat ik andere mensen graag inspireer om te doen: Je angsten aangaan en je er niet door laten belemmeren.

Zo ging ik te werk.

Waarom ben ik bang voor de tandarts? 

ik vraag mezelf af waar mijn angst vandaan komt en dat zijn voornamelijk deze redenen:

  • Het geluid in mijn mond is naar.
  • Het doet pijn.
  • Als kind een nare ervaring gehad.

Zijn deze redenen nu nog terecht?

De eerste twee zijn overtuigingen, gebaseerd op eerdere ervaringen maar niet op alle ervaringen. Het doet namelijk niet altijd pijn en het geluid naar vinden is slechts een mening. Geluid is in principe iets objectiefs, net als muziek. Ik vind niet alle muziek mooi, maar dat betekent niet dat het per definitie meteen slecht is.

Het laatste is iets wat meer onbewust invloed heeft. De nare ervaring van vroeger heeft de overhand gehad op de positieve ervaringen. Als kind voelde ik me met name machteloos onder het getrek en geweld van de tandarts, die niet luisterde naar mijn tegenspartelen.

Nu ben ik echter volwassen en kan ik mijn grenzen aangeven. De ervaring van toen zal daarom niet herhaald worden. Daarnaast kan ik mezelf veel beter rustig houden en met pijn omgaan.

Op welke manier wil ik behandeld worden? 

Ik besluit om na te denken over hoe ik wel behandeld wil worden. Ik wil graag ontspannende muziek op de achtergrond (dat helpt ook met het ‘nare’ geluid) en ik wil communicatie met de tandarts. Ik download fijne muziek en zorg dat ik oordopjes meeneem. Vooraf nemen we de behandeling door en vertel ik de tandarts dat ik mijn muziek graag in mijn oren hou en met mijn hand aangeef als ik even pauze wil.

Visualisatie 

Visualisatie beïnvloed je stemming en hoe je je voelt in je lichaam. Daarom stel ik me voor dat de tandarts super vriendelijk is en zorgvuldig te werk gaat. De behandeling gaat sneller dan verwacht en als ik naar buiten loop voelt mijn mond super schoon en sterk aan. En het zonnetje schijnt er in mijn droomwereld natuurlijk ook bij.

Ademhaling

Wanneer ik ga liggen begin ik meteen met mijn ademhalingsoefening. 4 tellen in 6 tellen uit. Langzaam en gecontroleerd. Tijdens het uitademen laat ik mijn lichaam zwaar worden in de stoel en ontspan ik mijn schouder en benen.

Meditatie 

Als de behandeling begint, richt ik mijn aandacht eerst op de andere delen van mijn lichaam. Ik laat de geluiden in mijn mond plaats vinden en richt me vervolgens meer op het geluid van de muziek. Steeds wanneer ik afgeleid raak zeg ik tegen mijzelf dat de tandarts zijn best doet om het voor mij zo prettig mogelijk te maken en dat ik in goede handen ben bij hem.

Omgaan met pijn 

Ik besluit zelf om de behandeling te ondergaan zonder verdoving. Gelukkig kon dat in dit geval. Ik neem me voor me niet tegen de pijn te verzetten. De eerste reactie is om je aan te spannen en te verzetten. Hiermee focus je je eigenlijk nog meer op de pijn zelf. Tijdens het boren voelde ik af en toe zeker pijn. Zodra ik merk dat ik me aanspan, breng ik mijn aandacht naar mijn ademhaling en begin weer bij het begin. De pijn zwakt wat af en is dan gelijk beter te behappen. 😉

Om kort samen te vatten:

Richt je op de positieve kanten.

Visualiseer de beste manier waarop het zou kunnen verlopen en hoe blij je je daarbij voelt.

Blijf rustig ademhaling en jezelf zoveel mogelijk ontspannen

Heb er vertrouwen in dat jij ermee om kan gaan en dat je arts je op de best mogelijke manier wilt helpen.

Hi, ik ben Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching op reis in zichzelf.

Author: Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching naar meer rust en energie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online ontspannen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders