Meditatie bij Burn-out - Online ontspannen

Meditatie bij Burn-out

Helpt het echt?!

Helaas zien we nog steeds het aantal mensen met een burn-out of burn- out klachten stijgen. Misschien heb jij wel een burn-out of stress gerelateerde klachten. Wist je dat veel mensen die een burn-out of veel stress ervaren, veel baat hebben bij meditatie?

Hoe ontstaat een burnout eigenlijk ? Kan meditatie helpen bij het herstel of het voorkomen ervan?

Een burn-out komt vaak in fases. Eerst is er een hoge mate van emotionele uitputting. Deze kan veroorzaakt worden door stress,  trauma of bijvoorbeeld te hoge werkdruk. De hoge emotionele uitputting stelt je moeilijk in staat om contact aan te gaan met anderen en hierdoor distantiëren mensen die emotioneel uitgeput zijn, zich van anderen. Na verloop van tijd kun je je teleurgesteld voelen over je eigen prestaties waardoor je soms nog harder gaat werken om aan je eigen eisen te kunnen voldoen. Het resultaat valt echter vaak tegen en zorgt voor nog grotere teleurstelling en het verlies van vertrouwen in het eigen kunnen.  (Maslach 1986, Freudenberger, 1974)

Meditatie bij herstel/ voorkomen van burn-out

De eerste stap om iets te doen aan het herstel of het voorkomen van een burn-out is de emotionele druk verminderen. Iets doen wat geen prestatie van je verlangt, en iets waar je geen emotionele druk bij ervaart.  Meditatie kan hier een grote bijdrage aan leveren. Tijdens meditatie en bij bepaalde ademhalingsoefeningen wordt het deel van je autonome zenuwstelsel actief dat verantwoordelijk is voor het ontspanningsmechanisme van het lichaam.  Een prima methode dus om emotionele druk te verminderen.

Daarnaast is het belangrijk om je positief te voelen over jezelf en je eigenwaarde op te krikken. Meditatie stimuleert bij het hebben van positieve gedachtes en helpt met het ontwikkelen van zelfbewustzijn en observeren van emoties en gedachtes in plaats van erin op te gaan.

Gelijk beginnen? Ik heb hieronder 2 goodies voor je klaarstaan!

Zoeken

Hi, ik ben Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching op reis in zichzelf.

Author: Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching naar meer rust en energie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online ontspannen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders