Hoogsensitiviteit, HSP, of hooggevoeligheid – je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar, wat is het nu precies? Hoe kom je erachter of jij het ook bent, en als je deze eigenschap bezit – wat kun je er dan mee?
Wat is hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk, of eigenschap, die bij 15-20% van de bevolking voorkomt. Mensen met deze eigenschap ervaren de wereld om hen heen intenser omdat ze méér prikkels op doen en deze prikkels dieper verwerken in de hersenen. We noemen deze mensen: Hoogsensitieve Personen (HSP).
Een kwaliteit
Het oppikken van meer prikkels en het intens beleven van de wereld om je heen is een fantastische kwaliteit. Maar, het kan ook heel intens voelen en het leven ingewikkeld voor je maken als je nog niet weet hoe je goed met deze kwaliteit om kunt gaan.
Doordat personen met hoogsensitiviteit in staat zijn om meer prikkels te verwerken zien/horen/voelen zij dus meer dan niet-HSP. Dat betekent dat zij veel meer informatie opdoen over een bepaalde situatie en daardoor situaties heel snel kunnen inschatten. Zo zullen zij bijvoorbeeld bij binnenkomst op een feestje al snel zien hoe de relaties tussen mensen liggen, wie goed met wie om kan gaan en met wie niet. Daarnaast zien ze al snel wat een ander nodig heeft, soms nog eerder dan de andere persoon zelf. Voor HSP voelt dit heel normaal, zij doen dit niet heel bewust en doen hier geen extra moeite voor. Dit is wie ze zijn.
Zoals met elke eigenschap is er ook een andere kant van de medaille. Het opdoen van zoveel prikkels en de diepe verwerking van al die prikkels kost ons lichaam meer energie en vraagt soms wat extra tijd om zaken te verwerken. Dat betekent dat HSP vaker korte pauzes nodig hebben en goed in contact met hun eigen gevoel zullen moeten staan om overprikkeling te voorkomen.
In contact met je gevoel
Dat laatste is nu net wat veel HSP lastig vinden. We zijn in het dagelijks leven vaak zo bezig met de wereld om ons heen dat we vergeten aandacht te besteden aan onszelf. En als we niet weten wat onze eigen behoeften zijn is het gemakkelijk over onze grenzen gaan.
Vaak gehoorde klachten van HSP die nog niet in balans leven met hun sensitiviteit zijn:
- Regelmatig overprikkeld zijn;
- Het overnemen van de emoties van anderen;
- Het leven heel intens beleven (met sterke ups en downs);
- Meer met de behoeften van anderen bezig zijn dan met die van henzelf.
Omgaan met je hoogsensitiviteit
Zoals met alle eigenschappen is het belangrijk dat je weet hoe je het beste met deze eigenschap om kunt gaan en dat je je leven inricht op een manier die hierbij past. Ondanks dat elke persoon zijn/haar eigen specifieke behoeften heeft, zijn de volgende tips voor alle HSP relevant:
- Bewust kiezen waar jij je aandacht op richt. Jij bepaalt waar jij met je aandacht naar toe gaat. Jij bepaalt waar jij op focust. Dus ben je in een omgeving met veel prikkels? Zorg er dan voor dat je in contact met jezelf blijft. Probeer je aandacht naar binnen te richten. Voel je lijf. Want, zolang jij je aandacht bij jezelf kunt houden, kun jij jezelf niet verliezen.
- Regelmatig korte pauzes nemen om situaties en prikkels te verwerken;
- Leren hoe je emoties en gevoelens van anderen los kunt laten;
- Aandacht besteden aan wat jij belangrijk vindt en die behoeften zo snel mogelijk vervullen.
Meditatie is een mooie tool die je bij al deze dingen kan helpen. Meditatie leert je namelijk je aandacht te richten. Meditatie leert je ook te focussen op het een en daarmee het ander los te laten. Zoek vooral een manier van mediteren die bij jou past. Een korte of lange meditatie, met of zonder muziek, liggend of zittend, het maakt niet uit. Luister hierbij vooral naar jouw behoeften. Lees meer over meditatie.
Ben ik hoogsensitief?
Om erachter te komen of je hoogsensitief bent is het handig om je via boeken of een coach in het onderwerp te verdiepen. Er is geen officiële test waarmee je kunt aantonen of je hoogsensitief bent of niet, maar er zijn wel verschillende tests die je een indicatie kunnen geven. Het erachter komen of je deze eigenschap bezit kan je helpen bepaalde behoeften die je hebt of gedrag dat je vertoont te begrijpen. Als je bijvoorbeeld nog regelmatig overprikkeld raakt kun je zo leren begrijpen wat je nodig hebt en hoe je deze overprikkeling kunt voorkomen. Daarnaast helpt het je ontdekken welke kwaliteiten je bezit en hoe je deze het best tot uiting kunt laten komen. Want als je jouw sensitiviteit begrijpt en weet hoe je dit kunt inzetten, dan kun je deze kwaliteit pas echt tot bloei laten komen!
HSP coaching of training
Denk je dat je hoogsensitief bent en kun je nog wel wat hulp gebruiken om hier echt je kwaliteit van te maken? In mijn coachpraktijk helpen we je graag. Dat kan met een op maat gemaakt HSP coachtraject, maar ook via onze laagdrempelige online HSP training die je op je eigen tempo kunt volgen.
Liefs, Denise
Over Denise
In 2014 startte Denise haar coaching praktijk Color Your Life in Amsterdam en Utrecht. Ze begon haar reis als coach in 2011 en ontdekte toen ook haar hoogsensitiviteit. Nu helpt ze volwassenen en andere HSP met het in balans komen en het inzetten van hun kwaliteiten. Haar expertise: life coaching, HSP coaching, persoonlijk leiderschap, work-life balance, lichaamswerk, healingsmethoden, NLP, chakrapsychologie, meditatie.