Infraroodlamp voor Thuis: Ontdek de Voordelen voor Slaap, Ontspanning en Pijnverlichting

infraroodlamp voor thuis

Ben je benieuwd naar infraroodlamp om beter te ontspannen of in slaap te vallen? Wil je weten wat de voordelen zijn? Hoe het werkt en waar je op moet letten?

In deze blog deel ik mijn ervaring met infrarood voor een betere nachtrust, voor ontspanning en herstel bij blessures. Ik ga voor jou op zoek naar hoe het werkt, wat voor lampen er zijn en deel mijn persoonlijke ervaring.

Dagelijks ontvang ik berichten van mensen die verlangen naar meer ontspanning, een betere nachtrust of het verminderen van stress. Daarom vind ik het leuk om de beste hacks, trucjes en producten te onderzoeken die daarbij kunnen helpen.

Infrarood vond ik altijd prettig tijdens een saunabezoek, maar vaak is het daar zo druk dat mensen dicht op elkaar zitten. Toen ik zelf met een blessure kampte en begon te googelen, besloot ik om infrarood te proberen om de pijn en stijfheid te verminderen.

Ben je benieuwd naar de werking en wat het voor jou kan betekenen? Lees hier mijn ervaring, samen met uitgebreide informatie.

Inhoudsopgave

  • Wat is infrarood?
  • hoe werkt infrarood?
  • wat doet infrarood voor je lichaam?
    • Infrarood bij ontstekingen, reuma, artrose, fybromyalgie
    • Infrarood voor beter slapen
    • Infrarood voor ontspanning
    • Infrarood bij blessure
    • Infrarood voor de huid (gezichtsmasker trend)
  • Hoe gebruik je een infraroodlamp
    • afstand
    • tijdsduur
    • regelmaat
  • waar moet je op letten bij het kopen van een infraroodlamp?

Wat is infrarood?

Infrarood is een vorm van elektromagnetische straling die buiten het zichtbare spectrum van licht ligt. Je kunt het niet met het blote oog zien, maar je kunt het wel voelen als warmte. Infraroodlicht heeft een langere golflengte dan zichtbaar licht, waardoor het een diepere werking heeft wanneer het op het lichaam wordt gericht.

Er zijn drie soorten infraroodstraling:

  1. Nabij-infrarood (Near Infrared – NIR): Dit type ligt het dichtst bij zichtbaar licht en wordt vaak gebruikt in industriële toepassingen en elektronische apparaten, zoals afstandsbedieningen.
  2. Middelinfrarood (Mid Infrared – MIR): Dit type geeft meer warmte en wordt bijvoorbeeld gebruikt in sommige medische toepassingen.
  3. Ver-infrarood (Far Infrared – FIR): Deze variant dringt het diepst door in het lichaam en is het meest effectief voor warmtetherapie, omdat het diep in de huid en spieren doordringt.

Infraroodlampen en -sauna’s maken vaak gebruik van ver-infrarood om spierspanning te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en herstelprocessen in gang te zetten. Omdat het lichaam deze stralen absorbeert, voel je diepe warmte, zonder dat de omgeving extreem heet hoeft te zijn. Heerlijk om warmte op je lichaam te brengen zonder in een sauna te zitten! 😉

Hoe werkt infrarood therapie?

Infraroodtherapie maakt gebruik van infraroodstraling om het lichaam te verwarmen. Doordat de straling diep doordringt in de huid en spieren, biedt het verschillende therapeutische voordelen. In tegenstelling tot oppervlakkige warmte, zoals een warm kompres of een heet bad, bereikt infraroodlicht de dieper gelegen weefsels, zoals spieren en gewrichten. Dit maakt het effectiever voor het verlichten van spierspanning, het stimuleren van de bloedsomloop en het bevorderen van herstelprocessen. Dat willen we natuurlijk! 😉

Hieronder vertel ik wat meer over de vele voordelen die het kan hebben voor je lichaam en welke onderzoeken daarnaar zijn gedaan. Ik stond er best van versteld kan ik je vertellen..

Infraroodlamp bij chronische pijn

Voor mensen met chronische pijn in de gewrichten kan infrarood helpen de klachten te verminderen. Er zijn verschillende studies gedaan naar de effecten van infraroodtherapie op mensen met chronische pijn, zoals bij reuma en fibromyalgie. Hieruit blijkt er een significante vermindering van pijn kan worden ervaren na het gebruik van infraroodlicht, samen met een verbeterde mobiliteit en minder stijfheid. Mensen die hier last van hebben kunnen vaak moeilijker vrij bewegen en als er iets vervelend is, is het niet helemaal kunnen bewegen zoals je wil.  Een infraroodlamp kan dus helpen bij ontspanning en een positief effect hebben op pijnbestrijding en bewegingsvrijheid. 

Infraroodlamp voor blessure herstel en genezing

De warmte van infrarood stimuleert de doorbloeding en die doorbloeding is nodig voor een goed genezingsproces. NASA (2002) heeft onderzoek gedaan hiernaar en in hun studie werd infraroodtherapie gebruikt om de genezing van diepe weefselschade te ondersteunen, wat leidde tot snellere regeneratie van cellen en een betere doorbloeding in het getroffen gebied.

Omdat het de bloedcirculatie bevordert, kan infrarood ook helpen bij blessureherstel. Een studie gedaan door Burkow (2014) toonde bijvoorbeeld aan dat regelmatige infraroodbehandelingen significant kunnen bijdragen aan het herstel van sportblessures en de genezing te versnellen. Hier was ik persoonlijk heel benieuwd naar omdat ik al langer last heb van een liesblessure. De blessure is voor nu nog niet weg helaas, maar op de dagen dat ik de lamp gebruik, geeft het verlichting en kan ik makkelijker ontspannen in mijn bekken en rug waardoor ik beter slaap. 
Dat brengt me meteen bij het volgende punt. 

Infraroodlamp voor betere nachtrust

Infraroodtherapie doet meer dan alleen fysiek herstel bevorderen. Omdat ik vaak ‘s avonds de lamp gebruik en daarna heerlijk slaap, was ik benieuwd of hier ook onderzoek naar is gedaan. En jawel! Studies naar slaap laten zien dat blootstelling aan infraroodlicht de kwaliteit van de slaap kan verbeteren. De warmte van infraroodlicht helpt om de spieren te ontspannen, de bloedsomloop te verbeteren en stress te verminderen, wat bijdraagt aan een betere nachtrust. Voor mensen met slapeloosheid of verstoorde slaappatronen kan infraroodtherapie een natuurlijke manier zijn om dieper en langer te slapen. Verbaast me niet, omdat je vaak ook met intentie dat moment van rust pakt voor je echt gaat slapen. Wil je je slaap nog verder verbeteren?

Bekijk dan ook mijn cursus “Beter Slapen”, waarin ik dieper inga op hoe je een gezonde slaaproutine kunt opbouwen, dieper en langer kan slapen met behulp van ontspanning kan stoppen met piekeren als je ‘s nachts wakker ligt. Infraroodtherapie is naar mijn mening een goed aanvulling hierop. 

Huidverbetering door infraroodlamp

Ik ben inmiddels 30+ en val onder de doelgroep antirimpel en huidverzorging. Regelmatig krijg ik reclames over serums, lotions, olie en… Infraroodmaskers. Weet niet of je dat weleens gezien hebt.. maar het screammasker is er niks bij.

 

Infrarood therapie masker

Dus ja ook daar ging ik even naar op zoek, want waarom een masker kopen als ik een lamp thuis heb staan?

Onderzoek heeft aangetoond dat rood en nabij-infrarood licht effectief zijn in het verbeteren van huidtextuur en collageendichtheid (Wunsch & Matuschka, 2014) Dat is wat ervoor zorgt dat je huid er jonger en strakker uitziet. Infraroord licht kan de fijne lijntjes en rimpels in de huid verminderen. Gelukkig maar want botox doe ik persoonlijk liever niet, dus laten we dit eerst gaan proberen…

Hoe gebruik je de infraroodlamp

In principe zou je denken stekker erin en gaan met die banaan, maar er zijn toch wat adviezen rondom het gebruik van de infraroodlamp.

  • Afstand
    Hoe ver je de lamp van je af moet houden hangt af van de sterkte van de lamp. In principe wordt voor Ver-Infrarood een afstand van ongeveer 30 centimeter aangeraden, maar als je begint kun je beter starten met 40 centimeter om te kijken hoe je daarop reageert. (Qin et al., 2024).
  • Hoelang?
    Het beste effect van infrarood zou je hebben bij ongeveer 30 minuten gebruik. Maar ook hier wordt opnieuw aangegeven het rustig op te bouwen en te kijken hoe je erop reageert. Ik gebruik zelf de lamp altijd 15 minuutjes en lees dan wat bladzijden of doe een meditatie.
  • Hoe vaak kun je de infraroodlamp gebruiken?
    De aanbevolen frequentie is 2-3 sessie per week, dat doe ik zelf op dit moment ook.

Dit is een video van de lamp die ik gebruik. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een infraroodlamp?

Als je een groter gebied wil behandelen heb je ook een groter vermogen nodig. Dus dat is iets om over na te denken. Ik heb zelf een infraroodlamp met 1 kop, maar had misschien toch liever een lamp met 2 koppen gehad omdat die een groter gebied in één keer kan verwarmen. Meer vermogen betekent wel meer stroomverbruik natuurlijk 😉 Wat ik belangrijk vond was dat de lamp makkelijk te verplaatsen is, dat ik de hoogte makkelijk kan instellen en dat de kop kantelbaar is. Verder vind ik het heel fijn dat de lamp automatisch uit gaat, je zelf de tijd kan instellen en ook de lamp kan dimmen of feller kan zetten. 

Mijn eigen ervaring met Infrarood

Ik heb het eigenlijk al benoemd maar om het samen te vatten vind ik het gebruik van infrarood heel fijn. Mijn lichaam ontspant lekker door de warmte en ik ervaar daardoor toch minder last van mijn blessure. Ondanks dat dit tijdelijke verlichting is (gebruik de lamp nu 2 maanden) ben ik er toch blij mee.
Omdat ik voor het slapen de lamp gebruik is het echt even een rustig moment waarop ik de dag afsluit, diep ontspan en goed in slaap kom en ook dieper slaap. Ik heb zelf gelukkig geen slaapproblemen meer, maar ervaar hiermee wel extra rust voor ik de nacht in ga.

Ik gebruik de lamp van Mvolo, met één kop dus en wat ik daar echt top aan vind, naast alles wat ik al genoemd heb, is het lange snoer. Ik kan dat ding de hele kamer doorrijden en overal gebruiken. De lamp is makkelijk in elkaar te zetten en handig in gebruik. 

Ook gebruik maken van infrarood?

Ben super benieuwd of je ook al gebruik maakt van infrarood of dat je misschien door het lezen van de blog ook een infraroodlamp gaat proberen. 

Hieronder vind je nog een verwijzing naar de bronnen die ik heb gebruikt. 

Ik wens je veel ontspanning toe en thanks voor het lezen! 

 

In mijn wekelijkse inspiratiemail activeer ik jou om het beste uit jezelf te halen te ontspannen en te genieten van je leven. 
Ik zet je aan om vooral te doen waar je blij van wordt en om liefdevol naar jezelf te zijn. Nieuwsgierig? Schrijf je hieronder dan in. 

Deze blog bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je iets via mijn link koopt, zonder extra kosten voor jou. Dit helpt me om waardevolle content zoals deze te blijven creëren. Dank je wel voor je support!

Bronnen

NASA. (2002). Second International Conference on Near-Field Optical Analysis: Photodynamic Therapy & Photobiology Effects. (p. 106). Retrieved from https://www.researchgate.net/profile/Harry-Whelan/publication/23828333_The_Use_of_NASA_Light-Emitting_Diode_Near-Infrared_Technology_for_Biostimulation/links/5640257008ae45b5d28d3787/The-Use-of-NASA-Light-Emitting-Diode-Near-Infrared-Technology-for-Biostimulation.pdf#page=44

Burkow, L. (2014). The use of near infrared light emitting diodes in treating sports-related injuries: A review. 13 pagina’s. Geraadpleegd van https://www.researchgate.net/profile/Pablo-Sosa-4/publication/270282294_The_use_of_near_infrared_light_emitting_diodes_in_treating_sports-_related_injuries_a_review/links/54a68e8a0cf256bf8bb682df/The-use-of-near-infrared-light-emitting-diodes-in-treating-sports-related-injuries-a-review.pdf

Wunsch, A., & Matuschka, K. (2014). A controlled trial to determine the efficacy of red and near-infrared light treatment in patient satisfaction, reduction of fine lines, wrinkles, skin roughness, and intradermal collagen density increase.
Photomedicine and Laser Surgery, 32, 8 pagina’s. https://doi.org/10.1089/pho.2013.3616

Qin, B., Fu, S., Xu, X., Yang, J., Wang, Y., Wang, L., Huang, B., Zhong, J., Wu, W., Lu, H., Law, B. Y. K., Wang, N., Wong, I. N., & Wong, V. K. W. (2024). Far-infrared radiation and its therapeutic parameters: A superior alternative for future regenerative medicine? Pharmacological Research, 208, 107349. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2024.107349

Zoeken

Hi, ik ben Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching op reis in zichzelf.

Author: Mahalia

Ik heb een diepe fascinatie voor de mens, hoe we werken, hoe we denken en vooral de zoektocht naar rust, geluk en zingeving. In de loop van de jaren heb ik opleidingen gevolgd tot Yogadocente, NLP practitioner, Familieopsteller en Ademcoach. Nu begeleid ik anderen door middel van geleide oefeningen, cursussen en coaching naar meer rust en energie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online ontspannen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders